søndag, juni 18, 2006

Beviset




At personer med innvandrerbakgrunn driver med pirattaxikjøring er visstnok et faktun. Mange mener også at utenlandske transportører driver piratvirksomhet på norske veier. Men at de så åpenlyst reklamerer med deg som den tyske bussen jeg tok bilde av i Ålesund, det er nytt. Kanskje man kan fange inn tyske bobilister og la dem gå planken? Eller kjøre utfor en ikke helt ferdig bro?

mandag, juni 05, 2006

Camp, ikke kitsj.

I helga gjennomførte vi jomfruturen i den nye bilen, en tur til Lyngdal og overnatting på campingplass.

Før var campingplass et sted hvor folk slo opp telt for å overnatte billig. Ei og annen campingvogn slang også innom. På ett eller annet tidspunkt fant noen ut at det ikke var nødvendig å drasse campingvogna med fram og tilbake når man likevel skulle tilbake til samme campingplass hver helg. Vogna ble stående igjen. Det ble forteltet også. Men hvorfor skal teltet være av teltduk, når det er mye mer praktisk med harde vegger? I dag er campingplasser blitt en hytteby hvor små bungalower står tett og grilldress er antrekket. Campingvognene er ikke engang registrerte, men skal ikke flytte på dem. Vil man heller reise rundt omkring kjøper man bobil, helst en som er så stor at man får følelse av å være i et husbankhus.



Folk var hyggelige på campingplassen, det krydde av unger og alle så ut til å kjenne hverandre. Og de aller fleste snakket slik dialekt man snakker på Jæren.

Vi hadde det kos. Og det var helt ok å sove i bilen.

fredag, juni 02, 2006

Ny bil og gamle dager

I morgen blir det tur i den nye bilen. Alltid spennde å sette seg inn i en ny bil for å prøve den, men denne blir det ekstra spennende.

Ikke det at jeg ikke kjenner biltypen fra før, spesielt det som kalles Transporter, eller ”bomma” på godt Stavangersk. Da jeg som relativt uskyldig attenåring begynte som aspirant i Televerket, var den første bilen jeg fikk utlevert en 1974-modell transporter med 1600-motor og turtallsperre. Bilen hadde selvsagt, i Televerkstradisjonen, dobbel hytte og kapell bak. Og det mest geniale, en bokreol av tre på lasteplanet hvor man kunne plassere utstyr og verktøy. Under kapellet av morken presenning var det mist like tyverisikkert som dørlåsene på samme bil, de kunne åpnes med skrutrekker.

Televerket kjøpte på den tiden vekselvis VW og Ford, så det ble en blanding av Transportere og Transitt på oss. Hva som var mest attraktivt husker jeg ikke, Transitt med V4-motoren SAAB burde få ha alene, eller turtallsperra på Transporteren. Bilen hørtes ut som ei fiskeskøyte når den slår full bakk… Senere kom det biler med tolitersmotor også, de hadde ikke sperre. Bortsett den merkelige klaffen under gasspedalen, den som skulle hindre at noen tråkket klampen i bunn. De fleste vippet den bort ved hjelp av nebbtang.

Selv om det var relativt solide biler hadde de sine særegenheter. Spesielt for spøkefugler var det mange muligheter. Motorluka bak kunne ikke låses, så det var stadig noen innom der og nappet ut en eller flere pluggledninger. Gikk bilen bare på tre plugger var det knapt noen som merket forskjell, men byttet man om to pluggledninger var det litt mer problemer. Men bilen gikk likevel!

Koppen midt i rattet kunne lett vippes ut. Da kunne man stikke ei fyrstikk under kontakten til hornet, med det resultatet at bilen tutet intenst når man slo på tenningen. Punktere burde man ikke med en slik bil, reservehjulet lå under setet framme og hadde en slange som forsynte vindusspyleren med lufttrykk. Når man endelig trengte hjulet var lufta brukt opp og dekket flatt. Ikke smart.

Alle bilene hadde bensindrevet varmeapparat, siden originalutstyret kun innbefattet et varmeapparat som ikke kunne varme noe som helst. Det var ikke få ganger noen ringte inn til Televerket for å gi beskjed om at en av bilene deres sto og brant.

Da den nye Transportertypen kom i 1980 kom var det en ny verden, den hadde litt kjørekomfort også. Ikke mye, men litt. Den jeg hadde var en dobbelkabiner med kapell som var nesten en meter høyere enn taket på bilen. Oppå der var det stigeholder, noe som gjorde at bare de høyeste av oss klarte å få stigen eller teltstengene på plass. I sidevind var bilen like stødig som en 2CV. Under hjulbuen foran satt det en ekspansjonstank av plast, koblet til bensintanken. Den var festet i samme skrue som sikkerhetsbeltet og pleide å sprekke av steinsprut, med det resultatet at bensinen ble full av vann og søle og filteret tettet seg. Å ha med ekstra bensinfilter var alltid nødvendig.

På den tiden skulle Televerkets biler være blå, men man tok den blåfargen butikken kunne levere, det var Fiestaer som var like lyseblå som øynene til Rune Larsen og Golfer mørkere en sjela til Vidar Kleppe. Og hadde de ikke blå biler på lager i det hele tatt tok man andre farger, det fantes grønne, brune og røde VW-pickuper. Min siste var off-white.

Etter hvert ble det Hi-Ace i Televerket også og jeg, uten noen sammenheng, fant andre yrker. Og brødbilene fra VW ble et minne. Helt til disse dager.

torsdag, juni 01, 2006

Campingbil

Har kjøpt ny bil. Campingbil. Den skal vi feriere med i sommer. Irland på kryss og tvers. Blir kult. Gleder oss.

I heisen


Dette uskarpe bildet viser oppslaget som sto på døra til heisen på Mølla Hotell på Lillehammer. Inne i heisen sto det at den tok 8 personer. Noen hadde forsøkt med fem uten at heisen ville rikke seg. Jeg gikk trappa, jeg.

Bokhandleren

OKei, det var ikke meg de ventet på, det store presseoppbudet som sto på perongen da vi kom til Lillehammer for å delta under Norsk Litteraturfestival på tirsdag. Men et lite øyeblikk var det jo gøy å late som om det var det, at det var jeg som skulle få mine femten sekunder der ute ...
Bokhandleren sa noe om Åsne Seierstad. Suprise!